Wie ben ik

Mijn naam is Geert Spaan, geboren in 1967, getrouwd en vader van 3 kinderen, 2 jongens en een meisje. Ik woon in Tolbert (GN) en werk als Elektrotechnisch Engineer bij VDH Products BV in Roden.
Mijn favoriete voetbalclub is FC Groningen, mijn favoriete schrijver is Stephen King, mijn favoriete muziek vindt u hieronder, mijn favoriete films zijn ‘Once upon the time in the west’, The Wall van Pink Floyd, ‘The Lord of the Rings’ + (bijna) alles van Stephen King. Als laatste hebben we 2 huisdieren Joris (kat) en Bobby (kruising Golden Retriever/Husky/Labrador).

In 1989 is Diabetes Type 1 bij mij vastgesteld en vanaf dag 1 dus insuline afhankelijk. Tot november 2010 heb ik gebruik gemaakt van de insulinepen en vanaf november 2010 gebruik ik een insulinepomp. Vanaf mei 2014 heb ik ook een CGM sensor gekregen i.v.m. Hypo-unawareness.

Ik ben in goede handen op de Diabetes-Poli in het UMCG te Groningen. Ik probeer zo goed mogelijk mee te denken met de behandelaars m.b.t. de diabetes. Daarnaast heb ik een positieve instelling, wil niet ondergeschikt zijn aan mijn diabetes en ook niet constant bezig zijn met diabetes. Bloedglucosewaarden prikken doe ik als het nodig is, eet normaal en weeg niets af. Heel veel gaat gewoon op het gevoel daar voel ik mij uiterst prettig bij en gaat al jaren goed. Door deze aanpak heb ik veel vertrouwen in mezelf.
Ondanks mijn diabetes ben ik vrij actief en ben absoluut niet bang om af en toe grenzen op te zoeken. Alles wat ik doe doe ik met beleid, maar dat neemt niet weg dat het ‘dubbeltje’ ook wel eens de verkeerde kant opvalt. Dan is het weer opstaan en opnieuw beginnen.

Werk

Ik ben werkzaam als elektrotechnisch Engineer bij VDH products in Roden. Een baan die elke dag verschilt, maar leuk en uitdagend is. Het engineren bestaat o.a. uit het bedenken en op tekening zetten van elektrotechnische besturingen voor o.a. auto reparatiebedrijven (spuit- & droogcabines), klimaatregeling in groente- & fruitcellen, HVAC op luxe jachten en de waterbehandeling van wasserijen. 95% van de besturingen bevat software, regelaars en/of controllers die bij VDH Products wordt ontwikkeld.
In mijn werk wordt geestelijke inspanning vereist en dat kan ook wel eens leiden tot een Hypo. Plannen in mijn beroep is lastig omdat er ineens een spoedklusje (storing) tussendoor kan komen. Dit vergt wel aandacht en oplettendheid.

Elke dag fiets ik, door weer en wind, zo’n 16km van en naar het werk. Ik doe dit voornamelijk om in beweging te zijn wat weer een positieve invloed heeft op mijn diabetes. Daarnaast is het lekker om na een drukke dag naar huis te fietsen.

Muziek

Van jongs af aan ben ben ik al gek op muziek. Vooral de muziek uit de jaren ’70 en ’80 is tijdloos en daar luister ik graag naar. Mijn muzikale voorkeur is vrij wisselend en varieert van vrij stevig tot (rock)ballads. Ik heb 2 favoriete bands uit de ‘early 70’s en dat zijn The Eagles & Pink Floyd, maar daarnaast luister ik ook naar vele andere groepen/zangers/zangeressen. Via de kinderen kom ik in aanraking met de hedendaagse muziek en daar komen ook regelmatig verassingen naar boven.

Sport

Vanaf 1973 ben ik actief in de sport. Op 6 jarige leeftijd ben ik lid geworden van v.v. Roden en heb daar tot 1995 gevoetbald. Na mijn verhuizing naar Tolbert heb ik een aantal jaren gevoetbald bij v.v. Tolbert en daarna ben ik overgestapt naar v.v. Leek-Rodenburg. Inmiddels zijn beide clubs in 2013 gefuseerd tot v.v. TLC (Tolbert Leek Combinatie). Bij v.v. TLC heb ik zitting in de TC senioren en het Technisch Hart, daarnaast ben ik actief als (club)scheidsrechter (jeugd/senioren) en geef ik 2x per week keeperstraining.
Ik probeer ook op de zaterdagen zoveel mogelijk bij mijn sportende kinderen te kijken. Beide zoons voetballen bij vv TLC en mijn dochter basketbald bij Exercitia’73 in Eelde.

Naast het voetballen stap ik ook af en toe op de mountainbike. Op de zondagmorgen op de mountainbike de bossen in is heerlijk om te doen. Bij het mountainbiken komt veel te kijken zoals durf, souplesse, concentratie, reactievermogen en kracht. Als diabeet moet je goed anticiperen en voorbereid zijn om eventuele hypo’s te voorkomen of op te vangen.
Het hardlopen doe ik als ik zin en tijd (over) heb. Je kunt mij m.b.t. het hardlopen het beste onderbrengen in de categorie ‘mooi weer lopers’.
Het schaatsen is ook leuk om te doen, maar dan over de meren en sloten. Wanneer de temperatuur weer onder de 0°C verdwijnt dan begint het weer te kriebelen. Rondjes schaatsen op de kunstijsbanen laat ik het liefst over aan anderen. Uit ervaring weet ik dat het schaatsen veel lichamelijke inspanning vergt en hier liggen de hypo’s op de loer.

Ik ervaar zelf dat sport goed is voor de diabetesregulatie en raad iedereen met diabetes aan om te gaan sporten/bewegen indien dit mogelijk is. Een half uurtje per dag is al genoeg.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.