Interview met Geert Spaan in De Krant 9-2-2016

Dinsdag 9 februari jl. stond er een interview met mij in De Krant over Diabetes en Sport. Zeer  verrassend, maar wel leuk. De dag na het interview veel positieve reacties mogen ontvangen van familie, vrienden en collega’s.
Ik blijf kritisch en ik ben voor 95% tevreden met dit verhaal, die overige 5% neem ik dan maar op de koop toe.

De strekking van mijn verhaal is dat je met diabetes best in staat bent om dingen te ondernemen. tegelijkertijd geef ik een waarschuwend signaal af naar de jeugd, en hun ouders, om meer te gaan bewegen en, indien van toepassing, een gezondere levensstijl te gaan volgen. Ik kijk goed om mij heen en zie genoeg jeugd wat liever achter de PC, iPad of mobiel zit dan in beweging te zijn. In mijn jeugd was ik altijd in beweging. Was ik niet aan het voetballen dan was ik wel in het bos te vinden of zocht ik beweging op een andere manier.
Helaas is op veel basisscholen geen bewegingsonderwijs meer, zijn kinderen minder in beweging en ligt het gevaar van overgewicht op de loer. Deze groep wordt in de volksmond ‘de risicogroep’ genoemd en we moeten proberen de jeugd weer in beweging te krijgen.
Ik heb mij in dit interview gewent tot de groep diabeten die in staat zijn om te kunnen sporten/bewegen, maar het niet doen. Ik weet natuurlijk drommels goed dat er ook een groep is die niet in staat is om te sporten/bewegen. Dit kan mede veroorzaakt zijn door complicaties en/of andere factoren. Voor deze groep mensen biedt ik mijn verontschuldigingen aan. Ondanks de ongemakken zeg ik toch; Probeer, ondanks de complicaties, toch positief te denken en te leven.

In het interview praat ik over de sporten voetballen en fietsen (mountainbiken), maar dit kunnen ook andere sporten zijn. Wil je judoën, basketballen, honkballen, atletiek, dammen of welke sport dan ook, bij al deze sporten draait het om anticiperen, gezond verstand gebruiken en goed met het lichaam omgaan.

Zoals ik al aangaf had ik 5% van de tekst iets anders geformuleerd dan is geschreven. Hieronder heb ik een aantal passages vermeld die ik iets anders bedoeld had. Neem dit mee als je het interview leest.

  • “Ten eerste omdat het gewoon gezond is en zeker ook voor het sociale aspect.” zou moeten worden;  “Ten eerste omdat het tot betere insuline regulatie lijdt, het gezond is en ook voor het sociale aspect.”
  • “Type 2 wordt hoe dan ook type 1.” zou moeten worden;   “Type 2 wordt hoe dan ook type 1 als je je niet aan de (spel)regels houdt.”
  • “Een rijbewijs van een diabeet is duurder. Je moet naar de internist, de oogarts.” zou moeten zijn;  “Een rijbewijs van een diabeet is duurder. Je moet naar een onafhankelijke internist, en oogarts en niets wordt vergoed door de zorgverzekeraar.”
  • “Mijn vriend Arie Brink uit Tolbert heeft het ook.” zou moeten worden;  “Mijn plaatsgenoot Arie Brink uit Tolbert heeft het ook.”
  • “Ik heb deelgenomen aan de Drenthe 200.” zou moeten worden;  “Mijn doel is om met een aantal diabeten mee te doen aan de Drenthe 200.”

Wat ik als doel heb met dit interview is om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Met 39000 exemplaren in en rond mijn woonplaats Tolbert is dat m.i. wel aardig gelukt. Wil ik een nog groter publiek informeren dan zou dit via regionale omroepen of de TV moeten gebeuren, maar of men daar open voor staat is nog maar de vraag.
Ik hoop dat met dit interview mensen bewuster gaan leven, dat mensen bewust raken wat het is om diabetes te hebben, dat mensen met diabetes meer gaan sporten/bewegen en dat ik een bijdrage kan leveren door mijn ervaringen te delen. Er zijn voorbeelden genoeg dat het wel kan ook op topniveau.
Zolang er nog geen oplossing is om Diabetes te stoppen zullen we het moeten doen met mensen zoals ik die graag anderen willen helpen om een beter leven met Diabetes te geven en om te sporten met diabetes. Ik zeg dan ook “Schroom niet en maak daar gebruik van!”

Mijn dank gaat uit naar Vincent Muskee van de Krant. Lees het interview digitaal door op onderstaand link te klikken.
 

‘SPORT EN DIABETES GAAN PRIMA SAMEN’

 

 

Sport & Bewegen agp2

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.