Met diabetes sta je niet buitenspel!

Iedereen zegt het, iedereen roept het “Sporten is gezond, sporten is goed voor lichaam en geest.” Ben ik het helemaal mee eens, maar realiseer me terdege dat er ook een grote groep mensen bestaat die niet kan sporten omdat zij niet in staat zijn om te sporten, een handicap hebben, een chronische ziekte of gewoon te oud zijn om te bewegen.
Zo zijn er mensen met problemen aan de luchtwegen, mensen met een chronische aandoening, mensen met een lichamelijke/geestelijke handicap (bijv. amputatie, rolstoel gebonden), mensen met eetstoornis (anorexia/obese), mensen met een depressie/psychose en mensen met een verslaving. Al deze mensen kunnen niet of maar beperkt aan sport doen.
Als ik dan (weer) iemand hoor roepen op tv om te gaan sporten, dan denk ik wel eens “Hartstikke leuk dat je het roept, maar realiseer je je wel dat er ook mensen zijn die niet kunnen sporten?

Ik heb diabetes Type 1 en ik kan (nog) prima sporten. Ik heb dan wel een chronische aandoening, maar toch ik kan sporten. Wel moet ik goed uitkijken wanneer ik ga sporten. Wat ga ik doen, is de bloedsuikerwaarde goed, heb ik bij het eten wel rekening gehouden met een lichamelijke inspanning en heb ik alle voorbereidingen getroffen. Voordat ik ook maar 1 meter heb gelopen of op de mountainbike heb gereden heb ik al een hele checklist afgewerkt. En dat alleen maar om veilig op pad te kunnen. Het weerhoud mij er niet van om te gaan sporten. Sterker nog het sporten heeft een positieve invloed op de diabetes. 2 vliegen in één klap; én lichamelijk bezig zijn én ook nog goed voor de insulineregulatie.
Ik heb tot nu toe veel gesport en ik ondervindt geen last van mijn diabetes, maar heb wel lichamelijke gebreken ik heb nl. artrose in beide enkels. Dat betekent voor mij dat het actief voetballen voorbij is. Dat heb ik geaccepteerd en ik ben gaan zoeken naar andere alternatieven en die zijn er. Zo ben ik gaan mountainbiken, ben ik voetbalwedstrijden gaan fluiten en ben keeperstraining gaan geven. A) omdat ik sporten leuk vindt, B) omdat ik mijn kennis over wil dragen aan de jeugd C) om lekker te ontspannen ivm. een drukke baan en D) om lekker in beweging te zijn. Immers waar een wil is is een weg, nietwaar?

Op Twitter volg ik mensen die net als ik diabetes Type 1 hebben en aan (top)sport doen. Zij doen er veel aan om te kunnen sporten ondanks hun ‘chronische handicap’. Ik weet wel zeker dat er nog veel kinderen/jongeren met diabetes zijn die heel graag willen sporten, maar niet in actie komen. Is het schaamte, is het omdat ze denken dat ze een last zijn voor en ander of is het bang zijn voor het onbekende. Met diabetes sta je niet buitenspel. Wil je graag sporten dan zijn er genoeg mogelijkheden. Elke plaats heeft wel een vereniging, club of sportcentrum waar je allerlei soorten sport kunt beoefenen.

Wil je bijvoorbeeld voetballen en je woont in de omgeving van Leek dan kom je lekker voetballen bij vv TLC en vang ik je op. In samenspraak met jouw, je ouders en je behandelaar gaan we jouw lekker laten voetballen. En wees gerust met meer dan 25 jaar diabetes en sporten mag ik mij een ‘routiniers’ noemen.
De meeste sporten komen nu in de zomerstop en kan iedereen zich de komende 2 maanden gaan opladen voor een nieuw seizoen. Ook een goed moment om je op te gaan geven voor een sport bij een club, vereniging of sportcentrum. Sporten met diabetes, JUST DO IT!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.