De infusieset

De infusieset is de verbinding van de insulinepomp (reservoir) naar het lichaam (canule). De infusieset is een belangrijk onderdeel omdat er anders geen insuline in het lichaam terecht komt. Bij de Accu-Chek, Animas en Medtronics pompen is een infusieset nodig, bij de OmniPod niet hier wordt de Pod (reservoir) direct op het lichaam aangebracht. Ik omschrijf hieronder de infusssets met slang en canule.

 

infusieset :

Een infusieset bestaat uit een canule, een teflonslang in variabele lengtes en een inbrenghulp. De teflonslang en canule worden met een klikbare verbinding gekoppeld. De insulinepomp geeft over 24h een constante hoeveelheid (ultra)kortwerkende insuline af (Basaal). Bij de maaltijden wordt een extra hoeveelheid insuline toegediend om de koolhydraten piek op te vangen (Bolus). De insuline wordt via de infusieset het lichaam ingebracht.

 

Canule :

De canule bevat een hypoallergene pleister en een kort teflon slangetje wat m.b.v. de inbrenghulp onderhuids in het lichaam gebracht wordt. Het inbrengen gebeurt snel, loodrecht, veilig en vrijwel pijnloos. Een hypoallergene pleister zorgt ervoor dat de canule op zijn plaats blijft zitten. Door het flexibele koppelsysteem kunt u de pomp heel eenvoudig voor een korte tijd afkoppelen.

De lengte van de canule varieert van 6 tot 8mm en wordt rechtstandig in het lichaam aangebracht. Langere lengtes worden onder een hoek ingebracht.

 

Aansluittechniek :

Elke fabrikant heeft zijn eigen infusieset aansluiting. Accu-Chek heeft het Flexlink aansluitsysteem, Medtronics heeft het Paradigm® aansluitsysteem en Animas heeft het Inset® aansluitsysteem. De eigenschappen bij de 3 aansluitsystemen zijn hetzelfde; eenvoudig, maar wel belang hechtend aan comfort, bewegingsvrijheid en veiligheid.
Daarnaast heeft elke fabrikant haar specifieke eigenschap aangebracht aan het aansluitsysteem wat het systeem per fabrikant uniek maakt. Dit betekent dat je infusiesets onderling niet kunt uitwisselen.
De pomp wordt afgekoppeld wanneer u o.a. gaat douchen, zwemmen en/of gaat sporten.

 

Inbrenghulp :

Met behulp van een inbrenghulp brengt u infusiesets automatisch, snel en vrijwel pijnloos en rechtstandig in. Het gebruik is heel eenvoudig en kan van jong tot oud gebruikt worden. Advies is om de infusieset in te brengen in de onderbuik. Is dit een probleem dan kan het ook in de heupen, billen, buitenkant dijen of onderkant armen. De onderbuik heeft het voordeel dat de insuline sneller door het lichaam wordt opgenomen. Het afwisselen van de inbrengplaatsen bevordert de genezing van pas gebruikte plaatsen.

Net als bij de aansluitsystemen heeft ook elk fabrikant zijn eigen inbrenghulp. Accu-chek heeft de LinkAssist, Medtronics heeft de Quick-serter® voor de Quick set en Animas heeft de inset® II en de inset® 30 een combinatie van inbrengapparaat en infusieset in één pakket.

 

Zelf heb ik ervaring met de infusiesets van Accu-Chek en Medtronics. Bij beide systemen ondervindt ik nauwelijks hinder. Heel af en toe gaat het wel eens fout en dat heeft te maken met een lekkende canule, een knik in de slang, een slechte insuline opname op de plek waar de canule is aangebracht of domme pech. Hier zie je dan ook gelijk het nadeel van de pomp; omdat er geen langwerkende insuline wordt toegediend zal de bloedsuikerwaarden direct omhoog gaan. Daarom ligt er een reserve infusieset en inbrenghulp op het werk.

 

 Vorige / Volgende

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.