De techniek

Insulinepompen bestaan uit een behuizing, een ampul, een batterij, een motor en een computerchip. Via bedienknoppen op de voorzijde kunnen functies ingesteld en bekeken worden, maar dit kan ook op afstand via een ‘intelligente’ glucosemeter. De insulinepompen worden steeds compacter en kunnen met diverse accessoires aan de riem, aan de bh, in de broekzak of via een draagriem aan arm of been bevestigd worden.

De ampul of Pod is gevuld met kortwerkende insuline en wordt via een infuusset of direct in het lichaam gebracht. Een infuusset bestaat uit een canule (op het lichaam) en een dunne teflon slang (lengte variabel) welke aan de pomp is bevestigd. Gedurende 24h wordt er constant een kleine hoeveelheid insuline (basaal) aan het lichaam afgegeven. Bij maaltijden en/of tussendoortjes wordt extra insuline (een bolus) toegediend.

Bij de Omnipod werkt dit anders. De Omnipod zit rechtstreeks op het lichaam en heeft geen infuusset. De bediening gaat via de Persoonlijk Diabetes Manager (PDM) en is draadloos. De Pod is een alles-in-één systeem en bevat een insulinereservoir, flexibele canule, inbreng systeem, pomp en batterijen.

 

Zodra een ampul/Pod het minimum niveau heeft bereikt wordt via een alarmsignaal aangegeven de ampul te vervangen. Ampullen zijn op een zeer eenvoudige manier zelf te vullen en kunt u per stuk doen of u vult er gelijk een aantal. Het bewaren van gevulde ampullen dient koel en rechtop te gebeuren. De ampullen mogen niet langer dan 4 weken bewaard worden.
Hoe lang er met een ampul gedaan kan worden is afhankelijk van het merk pomp en van de hoeveelheid toegediende insuline. Over het algemeen bevatten de ampullen voor ca. 3-4 dagen insuline. Infuussets dienen dan ook vervangen te worden, maar dat verschilt per persoon.

 

 

‘Intelligente’ glucosemeters zijn meters waarmee bloedsuikerwaarden gemeten kunnen worden, waarmee de pomp (op afstand) bediend kan worden en waarmee een bolus berekend kan worden. De communicatie tussen de meter en de pomp geschiedt draadloos via Bleutooth.

Via een software programma kunnen gegevens uitgelezen worden en naar de behandelaar gemaild worden. De gegevens kunnen ook uitgeprint worden en deze kunt u dan meenemen naar uw behandelaar.

De boluscalculator is onmisbaar bij insulinepomp therapie. Geen boluscalculator? Dan is de bolus ook zelf uit te rekenen, maar dan moet u wel op de hoogte zijn van de ‘regel van 100’ en ‘de regel van 500’ omdat de boluscalculator hiermee rekent.
De bolus wordt uitgerekend aan de hand van de gemeten bloedsuikerwaarde en de hoeveelheid ingevoerde koolhydraten. Na bevestiging wordt de hoeveelheid insuline toegedient.
Het is van groot belang dat u weet hoeveel koolhydraten u gaat eten, want deze hoeveelheid koolhydraten bepaalt de uiteindelijke hoeveelheid bolus die u toegediend moet krijgen. Voert u deze niet goed in dan is een hypo of hyper onvermijdelijk!
Koolhydraten per product staan vermeld op de verpakkingen (meestal per 100g/100ml), maar ik raad u aan om een boekje met koolhydraten aan te schaffen. Via internet zijn er talloze boekjes met koolhydraten tabellen te vinden.

 

playstore

Voor iPod/iPhone en Android zijn er diverse gratis of betaalde apps verkrijgbaar in de Google Playstore. Ikzelf gebruik de gratis app HelpDiabetes. Veel producten staan hier al in en je kunt zelf producten toevoegen. Ter info : Alle verkrijgbare apps werken, maar niet vlekkeloos!

 

 Vorige / Volgende

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.