Introductie

U heeft de keuze gemaakt om over te stappen op de insulinepomp of uw behandelteam heeft u geadviseerd om over te stappen naar insulinepomp therapie. Kiezen voor insulinepomptherapie is afhankelijk van een aantal factoren;

 1. Onvoldoende diabetesregulatie, ook na intensieve insulinepentherapie
 2. Neuropathie klachten die verergeren
 3. regelmatige (nachtelijke) hypo’s
 4. Meer dan 5x per dag insuline injecteren
 5. Flexibelere levensstijl

Natuurlijk zijn er ook redenen om tegen insulinepomptherapie te zijn;

 1. Geen motivatie
 2. Huidklachten
 3. Psychische problemen
 4. geen goede opname van insuline in het onderhuidse vetweefsel

Komt het advies vanuit uw behandelteam dan zult u niet gelijk staan te juichen en dat is begrijpelijk. Uw behandelaar vindt het beter dat u overstapt naar een pomp en dat stellen zij niet voor niets voor. Met insulinepomptherapie is het mogelijk om uw diabetes beter te beheersen. Niet meer en niet minder. De overstap naar een insulinepomp is een belangrijke stap in uw diabetesleven. Een goede mogelijkheid om uw insuline toediening aan te passen voor het optimaliseren van uw bloedglucose regulatie.

Ikzelf ben in 2010 begonnen met insulinepomptherapie. Dit heb ik gedaan om de diabetes beter af te stemmen op het gezin en de sport. Tot nu toe heb ik daar nog geen minuut spijt van gehad, want mijn HBA1C, diabetes regulatie en het leven met diabetes, ook voor mijn gezin, is met de pomp aanzienlijk verbetert! In 2014 is daar Continu Glucose Monitoring (CGM) bijgekomen i.v.m. hypo-unawareness.

Kunt u zomaar overstappen naar een insulinepomp? Nee, u moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen o.a.:

 • u bent moeilijk instelbaar met de pentherapie,
 • u bent gedisciplineerd & gemotiveerd,
 • u heeft voldoende inzicht in uw diabetes,
 • u doet voldoende aan zelfmanagement,
 • u kunt in noodsituaties adequaat reageren,
 • u en uw omgeving staan achter de overstap naar de pomp.

Eén ding blijft belangrijk : welk merk insulinepomp u ook kiest, ze moeten ervoor zorgen dat de kwaliteit van het leven met diabetes verbetert wordt door stabielere bloedsuikerwaarden en de pomp moet u een veilig gevoel geven.

Peuters, jonge kinderen en tieners zullen eerder een insulinepomp krijgen omdat hun dagelijkse leven onvoorspelbaar gedrag vertoond en de kans op hypo’s vele malen groter is dan bij volwassenen. De voorwaarde bij kinderen is dat de ouders goed gemotiveerd moeten zijn om hun kind(eren) te helpen bij insulinepomp therapie.

Welke insulinepomp u gaat kiezen is heel persoonlijk. In 2010 ben ik gestart met de Accu-Chek® Aviva Combo insulinepomp en die heeft mij in de 4 jaar probleemloos geholpen. In 2014 ben ik gestart met een CGM sensor en heb ik gekozen voor de Medtronic Minimed 7-serie omdat de pomp en de CGM sensor wel met elkaar moeten samenwerken. Daarnaast heeft de “Lage Glucose Stop’ bij de Medtronic insulinepomp de keuze wel makkelijker gemaakt. Eind 2018 ga ik over op de Medtronic Minimed 670G, een pomp die dicht in de buurt van de alvleesklier gaat komen.
In Nederland zijn inmiddels diverse soorten en merken insulinepompen op de markt. De keuze wordt niet makkelijker. Via social media (Twitter, Instagram, Facebook) kunt u ook veel te weten komen over insulinetherapie. Om over te stappen op insulinepomptherapie overleg dit altijd met uw behandelaar.

 

Keuze maken 06-02 v1

 

 

 Vorige / Volgende

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.