27e 4MIJL van Groningen

Datum:  13 oktober 2013

Waar:  Haren, Groningen

Gebeurtenis:  27e 4MIJL van Groningen

 

Op zondag 13 oktober 2013 heb ik de 4MIJL van Groningen voor de 5e keer gelopen. De 4MIJL is een hardloopevenement waar dit jaar zo’n 21.000 lopers aan meedoen. Hiervan doen ongeveer 200 hardlopers mee in wedstrijd verband. Het parkoer is 6437m lang en start in Haren en finisht in het centrum van de stad Groningen. Het gemene van dit parkoer is dat het vanaf Haren tot aan de finish vals plat omhoog gaat, er op 1 km van de finish een kuitenbijtende spoorbrug genomen moet worden en de laatste 400m, door de Herestraat, een hoogte verschil bedongen moet worden van 15m.

De voorbereiding was net als vorig jaar niet om naar huis te schrijven en dit komt mede door de erg drukke werkzaamheden waardoor ‘s avonds de puf er echt wel uit was om een rondje hard te lopen. Toch moet je geen enkele sportactiviteit te makkelijk opvatten. Ondanks dat ik weinig getraind had heb ik de voorbereiding wel serieus opgepakt en via Twitter (@DiabetesenSport) had ik wat tips gekregen mbt de voeding en voorbereiding voor de 4MIJL. Deze tips heb ik opgevolgd en die pakten in eerste instantie goed uit todat…. In onderstaand verslag lees je hierover.

Deze zondag had ik de wekker gezet om 8:30 en zo kon ik mij rustig gaan voorbereiden op de 6437m lange tocht. Om 11:30 zou ik worden opgepikt om naar de Gasunie in Groningen te rijden waar de auto’s geparkeerd konden worden. Eerst heb ik me aangekleed, naar beneden om te controleren en een ontbijtje gemaakt met een bakje koffie. Inmiddels was mijn jongste zoon ook beneden, want die moest ik wegbrengen naar een feestje van een klasgenootje. Ik begon deze morgen met een bsw van 7.4 en heb een bolus+sport1 activiteit toegediend. Om 9:45 mijn zoon lopend weggebracht en daarna een rondje gelopen want het was mooi droog weer, maar door de harde wind wel wat fris. Om 10:30 terug en weer gemeten, bsw 4.1. Een kop koffie met een homp Knol’s Notenkoek genomen en om 11:00 was de bsw weer goed nl. 5.4.

Intussen had ik een buideltasje klaargemaakt met Dextro’s, Snelle Jelle, meter+stripjes+prikpen en wat geld. Voor het middageten had ik 3 boterhammen gesmeerd met daarnaast een flesje Energy drank en een banaan. Daarna het nummer 3600 opgespeld, nog even buienradar bekeken en om 11:35 waren mijn collega’s gearriveerd. Door op tijd op te staan en alles goed te plannen liep e.e.a. vrij relaxed en dat had ook een positieve invloed op de bloedsuikers.

Om 12:10 waren we in Haren en heb ik eerst gegeten. De gemeten bsw was 7.9 en heb ik een bolus+sport2 activiteit toegediend. De broodjes opgegeten en het flesje energy drank opgedronken. De banaan heb ik een 3 kwartier voor de start opgegeten. De start stond gepland om 13:43 uur en de kledingwagens sloten om 13:10uur. Nadat de kleding was ingeleverd zijn we richting de startvakken gelopen. Een kwartier voor de start gemeten en een bsw van 11.3 en dat was ook mijn doelstelling. Ik sport het liefst met bloedsuikers tussen de 10 en 12mmol/l omdat ik me daar goed bij voel. De tips die had gekregen bleken goed te werken. Ik heb daarna de pomp afgekoppeld en in de buideltas gedaan.

Na het startschot ben ik in een lekker tempootje gaan lopen en dat ging heerlijk. Diverse collega’s gezien, beetje met het in grote getale aanwezige publiek donderjagen en bij de ‘waterplaats’ een paar bekers water gedronken. Maar een kilometer verder begonnen mijn benen te verzuren en kreeg ik het moeilijk. Vlak voor de spoorbrug heb ik nog een collega begroet en op de Hereplein zag ik alles dansen en deinen en daar ben ik de EHBO post binnen gerend. Terugkijkend weet ik niet helemaal precies meer hoe het gegaan is voor, op en na de spoorbrug, maar had gelukkig nog wel het besef om de EHBO post op te zoeken ipv. door te rennen. Hier werd ik opgevangen door 2 alleraardigste EHBO dames en verteld dat ik diabeet ben en me niet goed voelde. Ze vroegen me of ik mezelf kon meten. Dit lukte en hier bleek ik een bloedsuiker te hebben van 3.7. Dit betekende binnen een half uur van 11.3 naar 3.7 en dan kun je wel spreken van een behoorlijke hypo. Na de Snelle Jelle en 3/4 pakje Dextro tabletten heb ik weer gemeten en was het inmiddels 4.3. In overleg met de 2 alleraardigste dames heb ik mijn weg weer vervolgd en heb de laaste 500m naar de finish uitgelopen. Na de finish de medaille in onvangst genomen en 2 flesjes Extran opgedronken. Ik heb de kleding opgehaald en ben naar de A-kerk gelopen en mijn collega’s opgezocht. Daar een bloedsuiker geprikt en deze was 6.3mmol/l, een paar biertjes gedronken en toen weer naar huis. Thuis heb ik nog regelmatig gemeten, maar de bloedsuikerwaarden bleven binnen de grenzen.

Dit was weer een nieuwe ervaring op diabetes gebied, zelfs na 25 jaar. Vragen om tips en deze toepassen, goede zelfmanagement, juiste beslissingen genomen, de doelstelling bereikt voor de start en dan gaat het toch mis. Nu blijft er steeds een vraag hangen “Wat ging er nu toch mis”.

Maar al met al was het een enerverende, gezellige en leerzame 4MIJL. Of ik er volgend jaar weer bij ben weet ik nog niet, ik zou hem graag eens met mijn kinderen willen lopen en ik zou het ‘Sporten met Diabetes’ meer willen promoten. Alles hangt af van de inschrijving, want de 4MIJL is zo populair dat het zo is volgeboekt.

Uitslagen van mij tot nu toe gelopen:

2009:    36:53

2010:    38:20

2011:    38:40

2012:    37:47

2013:    41:25 (incl. 5min EHBO)

 

Op naar de 28e editie van de 4MIJL van Groningen??

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.