Kanoën

Datum:  12 juli 2013

Waar:  Frankrijk, Midi Pyreneeën

Gebeurtenis:  Kanoën bij Gorges de l’Aveyron in st Antonin-Noble-Val

Op vrijdag 12 juli hebben we kano’s gehuurd voor een kanotocht van 10km over de Aveyron. We zijn gestart vanuit st. Antonin-Noble-Val, onder aan de brug, en zijn gekanood tot het plaatsje  Cazals. Als diabeet moest ik vandaag rekening houden met 1) lichamelijke inspanning, 2) warmte (±30°C) en spanning bij de diverse stroomversnellingen en barrages.

I.v.m. de warmte zijn we om 9:15 vertrokken en was mijn bsw 9,2. Ik had de TBD op de pomp op 80% gezet over een tijdsduur van 3uur. Ook had ik de pomp in een ‘waterdichte’ beschermhoes, bestemd voor een mobiele telefoon, gepakt, maar dit had niet het gewenste resultaat wat ik er zelf van had verwacht (hierover later meer). Het was een hele leuke kanotocht met onderweg diverse spannende stroomversnellingen en barrages. Tijdens een partijtje watergevecht met de kinderen verloor ik mijn evenwicht en ging kopje onder. Grote hilariteit natuurlijk, maar toen ik de kano weer overeind had bleek er toch water in het beschermhoesje te zijn gekomen, niet veel maar toch! Dit probleem kwam door het slangetje waar blijkbaar toch water bij langsloopt. Gelukkig geen problemen met de pomp.

Na alles weer in orde te hebben gemaakt een bsw geprikt en deze was 3,6. Zo zie je dus dat het kanoën toch lichamelijk inspannend is. De TBD op de pomp verlaagt naar 60% over 3uur. Om 14:00uur gegeten bsw was toen 5,9. Om 16:30uur kwamen we aan bij het eindpunt, na een enerverend slotspektakel, en was de bsw opgelopen naar 9,9. De TBD op de pomp weer terug gezet naar 100%.

Ik heb de gehele dag een hemdje gedragen welke natuurlijk niet droog is gebleven. Het probleem wat zich als pompgebruiker dan voordoet is het loslaten van de canulepleister. Toen we bij het eindpunt aankwamen was de pleister helemaal los geweekt en viel er af. Ik heb ongeveer een uur zonder insuline toediening gelopen, maar niet in de stress geraakt, geen gekke dingen gedaan en gegeten. Na terugkomst op de camping direct een nieuwe canule geplaatst en de bsw gecontroleerd en deze was 12,9. Daarna regelmatig de bsw gecontroleerd en dan zie je dus hoe zo’n dagje kanoën nog nawerkt, waarbij ik ook rekening heb gehouden bij het bolussen bij het avondeten; bsw: 22:13 – 7,4 en bsw: 23:26 – 4,1.

* bsw in mijn verslagen staat voor bloedsuikerwaarde en TBD staat voor Tijdelijke Basale Dosering

 

 

 

Datum:  2o juli 2013

Waar:  Frankrijk, Midi Pyreneeën

Gebeurtenis:  Canadees kanoën met Stam-Outdoor over de Aveyron.

Zaterdag 20 juli heb ik samen met 2 kinderen een tocht gemaakt in een Canadese kano. We hadden ons opgegeven voor deze activiteit bij Stam-Outdoor op camping Les 3 Cantons. Met 8 Canadese kano’s, 6 kano’s met campinggasten en 2 kano’s met de Stam gasten Robert, Volmer, Serona en Nicky, maakten we een tocht van st. Antonin-Noble-Val naar Cazals van ongeveer 10km. Dat het varen in een Canadese kano anders is dan het varen in een kunststof kano hebben we geweten, want de trip ging niet geheel waterproof.

Net als de vorige kanotocht had ik de insulinepomp weer in de beschermhoes gedaan, maar had het slangetje op een andere manier naar binnen gebracht. We vertrokken om 14:00uur en ik had met het middageten een bsw van 5,2. Het was warm en ik verwachtte vandaag weer een lichamelijke inspanning dus een bolus + een activiteit gedaan. Met Marleen voorin, Rick in het midden en ik als stuurman kozen we, na enkele instructies en tips mee gekregen te hebben, het ruime sop.

Het was wel wennen in een Canadese kano te varen. Het was allemaal wat minder stabiel en het sturen ging ook wat minder soepel. Na een kilometer hadden we de goede slag te pakken en gingen we op naar de barrages. De eerste barrage ging uitstekend, de tweede barrage werd een nat pak, bij de stroomversnellingen ging het super en bij de laatste barrage gingen we over de kop. Helaas bleek er weer water in de beschermhoes te zijn gelopen en door het natte shirt weekte de canulepleister ook los. Deze bleef zitten tot we weer bij de tent waren en heb direct een nieuwe geplaatst. Toch vervelend dat er geen goede waterdichte beschermhoesjes op de markt zijn voor de insulinepomp en dat de canulepleisters los gaan laten. Mmmm… had wel een rol DUCT tape in de auto liggen, misschien helpt dat wel tegen loslatende canulepleisters.

Heb deze dag geen TBD toegepast maar een bolus met een activiteit om te kijken welk resultaat dat zou opleveren. Ik moet zeggen dat viel me niet tegen. Onderweg een bsw geprikt van 11,4 en aan het einde van de tocht een bsw geprikt van 11,3. De bsw waarden bleven mooi stabiel en hadden voor mij wel aanvaardbare waarden. Al met al een leuke kanotocht en goed georganiseerd door Stam-Outdoor.

* bsw in mijn verslagen staat voor bloedsuikerwaarde en TBD staat voor Tijdelijke Basale Dosering

 

 

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.