Schaatsen

Datum:  17 januari t/m 26 januari 2013

Waar:  IJsbaan Tolbert en ijsbaan Leek

Gebeurtenis:  Schaatsen, Schaats4Daagse Tolbert

 

Van 17 januari t/m 26 januari 2013 heb ik weer volop kunnen schaatsen op natuurijs op de ijsbanen in Leek en Tolbert. Nadat de schaatsen van de zolderruimte waren gehaald zijn we met z’n allen volop aan het schaatsen gegaan. De kinderen via school en/of de voetbalclub, mijn vrouw in de rustige morgen uurtjes en ikzelf ‘s avonds en in het weekend.

De eerste keer op de schaats was even weer wennen, maar het is net als fietsen ‘je verleerd het niet meer’! Wel was het weer weer uitkijken met de bloedsuikerwaarden, want die schieten naar beneden omdat je lichamelijk wel bezig bent.

Op de vrijdagavond 18-1 stond er een harde krachtige oostenwind en was de gevoelstemperatuur erg laag. Ik draag bij het schaatsen o.a. een wielershirt want in de vakken aan de achterzijde kan ik de meter en de pomp probleemloos opbergen. Ik draag een wielershirt om de volgende reden; als je een val maakt dan val je meestal voorover of op je zij, maar bijna nooit op je rug vandaar dus een wielershirt (TIP).

Toch was de meter die avond in de stress want hij gaf een te lage temperatuur foutmelding aan toen ik wilde controleren. Ik heb noodgedwongen de meter ‘op een plek gestopt waar de temperatuur altijd op orde is’ en na een half uurtje was de meter weer gebruiksklaar. Voor het schaatsen was de bsw 7,6mmol/l en had ik de TBD (Tijdelijke Basale Dosering) op de pomp op 40% gezet over een tijdsduur van 2uur. Dit was een instelling die ik puur uit ervaring, in combinatie met de gemeten bsw, heb genomen. Na het schaatsen, en tijdens het nuttigen van een kop overheerlijke hete chcolademelk, was de bsw waarde gedaald tot 4,2mmol/l waaruit bleek dat de TBD van 40% nog iets te hoog was. Dit heb ik op de andere schaatsdagen verlaagd naar 30% wat prima bloedwaarden als resultaat gaven.

Van maandag 21-1 t/m 24-1 heb ik met m’n jongste zoon Rick mee gedaan aan de schaat4daagse en hebben we per persoon in 4 keer 2uur ca. 50km geschaatst. En de bloedsuikerwaarden…… die waren om door een ringetje te halen. Super! 1x een hypo gehad, maar voor de rest heerlijk geschaatst. Nu moet ik weer uitkijken met de bloedsuikerwaarden, want ik slijp de schaatsen zelf en dit is best inspannend werk. Een bekende gezegde geldt hier dan ook ‘Meten is Weten’ en dat zal ik ook zeker gaan doen. Dan maar een keer extra naar de apotheek om stripjes te halen.

Toch wel mooi het schaatsen. Helaas treedt nu een dooiperiode in en hopen we op een volgende kou golf.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.