Voetbal

Datum:   14-08-2013

Waar:   Sportpark Rodenburg Leek (vv TLC)

Gebeurtenis:   Training vv TLC 6

Via de mail en Whats-app werd opgeroepen dat de training voor vv TLC 6 weer zou beginnen. Ik had wel zin om, na de vakantie, even weer lekker bezig te zijn en even bij te kletsen met de teamgenoten. De temperatuur was goed, de opkomst was goed (15 man) en de omstandigheden waren goed, dus kon er lekker getraind worden.

vv TLC 6 bestaat uit spelers van 45+ die lekker op een zondagmorgen een wedstrijdje willen voetballen en 1x per week willen trainen. De training van vv TLC 6 bestaat uit een uurtje partijspel op een half veld met kleine doeltjes. Het moeilijke van zo’n training is het inschatten van de intensiteit en daarvoor moet je jezelf wel goed kennen. Ik ben iemand die niet gaat verzaken en voorop gaat in de strijd. Dit is voor de mede spelers wel lekker, maar betekent wel een behoorlijke intensiteit waar ik rekening mee moet houden met de bolus bij het avondeten.

De training stond gepland om 20:00uur. Om 17:30uur hebben we de warme maaltijd gegeten. De gemeten bloedsuikerwaarde (bsw) was voor de maaltijd 6,2 mmol/l en dit was 2,5 uur voor de training. Ik heb bij een maaltijd van 100gr kh een sport 1 bolus gegeven van 10,1. Ik heb 2 sport instellingen te weten: Sport 1 die ik veelal gebruik voor het fietesen naar mijn werk en een Sport 2 gebruik ik voor een intensieve sport inspanning. Omdat er 2,5 uur zat tussen de maaltijd en training heb ik gekozen voor de Sport 1 instelling anders zou ik een te hoge bloedsuiker (kunnen) krijgen. Om 19:30, een half uur voor de training, was de bsw 9,9 mmol/l wat een prima bsw is voor het sporten. Ik ben om 19:40 op de fiets gestapt en naar het voetbalveld gefietst. Hierdoor was om 20:00uur de bsw gezakt naar 7,3 mmol/l. Ik heb 3 tabletten Dextro genomen en ben gaan trainen. Het trainen ging prima en een half uur na de training heb ik een bsw gemeten van 6,4 mmol/l. Nog even in de kantine gezeten, geen biertje gedronken, en toen weer naar huis gefietst. Voor het naar bed gaan een bsw gemeten en deze was 9,7 mmol/l waarna ik met een gerust hart ben gaan slapen. Dondermorgen was de bsw 8,3 mmol/l. Prima avondje sport zonder problemen. De volgende week weer?

Bovenstaand verhaal geeft aan dat bij het sporten met diabetes je moet anticiperen op wat komen gaat, jezelf moet kennen en voorzichtigheid in acht moet nemen. Bij een teamsport ALTIJD je medespelers inlichten over je diabetes en wat ze moeten doen bij calamiteiten. Er staat echt geen ‘doodstraf’ of ‘verbanning uit het elftal’ op wanneer je dit aan je medespelers verteld! Geniet van de sport en vergeet even de diabetes!

 

 

Datum:   21-08-2013

Waar:   Sportpark Rodenburg Leek (vv TLC)

Gebeurtenis:   Training vv TLC 6

Vanavond had ik er weer zin in een lekkere training. Net als vorige week dezelfde voorbereiding gedaan en de bsw voor het avond eten was 9,9mmol/l, en dit was 2,5 uur voor de training. Koolhydraten berekend en daarna gebolust + een sport 1 bolus. Om 19:30 op de fiets naar het voetbalveld, een banaan gegeten, een bak koffie genomen en daarna omgekleed. Voor de training een bsw van 6,6 en dat was op zich een hele mooie bsw, maar niet om te sporten. 5 tabletten Dextro genomen en toen de groene weide op. Om 20:00uur werden de partijtjes geformeerd en daarna ging het los. Het begin van de training ging lekker en ik voelde me ook goed. Al gauw bleek wel dat het behoorlijk warm was en dat had invloed op het lichaam.

Na een half uur trainen begon ik rare dingen te doen en gaf ik zomaar 2x achter elkaar een bal aan een speler met een geel hesje (de tegenstander) terwijl ik bij het team zonder hesje speelde. Ook had ik een raar gevoel in het lichaam waarop ik mijn teamgenoten inlichtte dat ik even naar de kleedkamer ging om te meten. De gemeten bsw was 2.7 en dat betekende einde training. Eigen veiligheid, maar ook die van de team genoten, was belangrijk. Eerst heb ik een paar Dextro tabletten genomen en een flesje Extran. Ik heb me daarna afgemeld voor de rest van de training en ben gaan douchen. Na een lekkere douche weer een bsw gemeten en die was 5,3. Voor het slapen gaan was de bsw 9,3 en donderdagmorgen 9,9.

Jammer, maar de volgende week is er weer een training en gaan we weer meedoen.

 

 

 

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.