28e 4MIJL van Groningen

 

Op zondag 12 oktober was het dan zover de 28e 4MIJL van Groningen. De 4MIJL is een hardloopevenement met een afstand van 6,4km van Haren naar Groningen (klik op bovenstaande afbeelding voor de website van de 4MIJL). De start is in het centrum van Haren en de finish op de vismarkt in het centrum van Groningen dit is exact 6,4km.

De afstand lijkt niet veel, maar het venijnige van deze route is de vele hoogteverschillen in de route. Vanaf Haren naar het 4km punt gaat het gemeen vals plat omhoog, op 5km heb je de spoorbrug met een behoorlijke klim en afdaling en in de laatste kilometer zit die vervelende Herestraat die de laatste krachten uit je lichaam weet te persen.

Om 13:30 starten de wedstrijdlopers (winnende tijd 2014 is 17:30), daarna de bedrijvenloop, de scholenloop en daarna de recreanten. In totaal deden er in 2014 23.500 lopers mee, een ongekend aantal deelnemers.

Na de niet goed verlopen 27e 4MIJL van Groningen had ik 1 ding in het hoofd en dat was om me dit jaar beter voor te bereiden. Begin september ben ik begonnen met 2x per week een rondje te lopen en dit rondje heb ik gedurende de voorbereiding steeds verder uitgebreid. Ondertussen had ik in overleg met de diabetesverpleegkundige ook een paar aanpassingen doorgevoerd in de basaalstanden van de pomp. Deze aanpassingen waren het gevolg van de resultaten van de CGM sensor. Dat het frequenter sporten invloed heeft op mijn insuline behoefte werd in de laatste 3 weken erg duidelijk.

Naast de gebruikelijke beweging, elke dag 17km fietsen en op de zaterdag of zondag een voetbalwedstrijd fluiten, kwamen er op de maandag- en woensdagavond een rondje hardlopen en op de donderdagavond het geven van keepertraining bij. De laatste 3 weken was het steeds het probleem dat de CGM continu alarmsignalen gaf omdat ik een te lage bloedsuiker had. De lage waarden is het gevolg van meer sporten/bewegen en ik moest hier meer rekening mee gaan houden.

De voorbereiding voor de 4MIJL ging best wel lekker en ik heb me goed naar 12 oktober toegewerkt. Er waren een paar avonden bij dat ik het gevoel had dat ik een caravan aan het trekken was, maar dit had niet alleen te maken met de diabetes. Een vermoeide dag, wat stramme kuiten van het fluiten in het weekend en dat het gewoon even niet wilde zoals ik wilde dat heeft elke sporter wel eens en ik heb me daar overheen weten te zetten. Als generale heb ik op zaterdag 27 september 7km gelopen tijdens de Run van Tolbert om te kijken hoe ik ervoor stond. Ondanks de warmte die dag, ging het tot 5km best wel goed. De laatste 2 km waren wel lastig, maar ik heb de 7km in 1x uitgelopen en dat gaf een goed gevoel naar de 4MIJL toe. Wel veel last van hypo’s gehad mede door het erg warme weer. Ook hier moest ik rekening mee gaan houden.

Zondag 12 oktober begon ‘s morgens gewoon met een ontbijtje, kopje koffie, krantje en het klaar maken van de tas. Omdat onze dochter Marleen nog niet hersteld was van een val op haar hoofd in de vakantie, gingen ik en onze jongste zoon Rick (12) de 28e 4MIJL met z’n tweeën lopen. Om 13:30 gingen de nummers 21504 en 21505 richting de start in Haren, waar het startschot om 15:13 zou gaan klinken. Het weer was fantastisch met een flauw zonnetje en een temperatuur van rond de 17°C.

Ik ga niet alle bloedglucosemetingen, die ik op deze zondag heb gemeten, vermelden, maar dit waren er wel een aantal. Vanaf het opstaan tot aan de start varieerden de BS waarden van 5,2mmol/l tot 12,1 mmol/l. Mijn streven voor de start was een BS waarde van rond de 12mmol/l, maar dit was 8,2mmol/l en voor mijn gevoel te laag. Met het eten van 2 bananen, het drinken van zelfgemaakte isotone drank en een aantal Dextrotabletten klom de BS waarde gestaag omhoog. Om 14:50 de insulinepomp afgekoppeld, de tas afgegeven en om 15:18 was het startschot, 5 minuten later dan gepland.

De hele loop ging eigenlijk gewoon lekker ontspannend. Na de start was het zoeken naar de juiste baan en was het uitkijken dat je niet ten val kwam door het gedrang van de vele lopers, maar éénmaal op de Rijksstraatweg was er genoeg ruimte en was het zoeken naar een lekker ritme. Samen met Rick liep ik in een heerlijk relaxed ritme wat ik tot 1,5km voor de finish vol kon houden. Na ±4km deed Rick er een tandje bij en die zag ik na de finish pas weer (eindtijd Rick 35:41). De spoorbrug ben ik goed overkomen, de afdaling ging ook lekker en in de Herestraat heb ik alle kracht die ik nog had eruit gegooid wat resulteerde in een eindtijd van 37:15 waar ik uitermate blij mee was/ben. Maar waar ik het meeste blij mee was, was het feit dat ik geen enkel probleem heb gehad tijdens en na de loop en dat gaf een goed en voldaan gevoel. Top dagje en daarom zeg ik “Op naar de 29e uitvoering van de 4MIJL van Groningen”. In april 2015 start de inschrijving weer en dan hoop ik dat we hem met z’n 3-en gaan lopen.

Intussen blijf ik in vervolg 1x per week hardlopen en ga ik me na de herfstvakantie weer bezig houden met het mountainbiken, want dat is door het hardlopen op een laag pitje komen te staan. Waarschijnlijk rijd ik eind januari 2015 een mooie mountainbiketocht in zuid-Limburg ( Deze tocht is helaas niet doorgegaan – 2/2015 GS)

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.