29e 4MIJL van Groningen

Het zit er weer op de 29e 4MIJL van Groningen. En wat was het weer een mooi feest van de Groningers en omstreken. Met maar liefst 23000 deelnemers werd historie geschreven, want in de voorgaande 28 edities was het deelnemersveld nooit zo hoog. Deze 29e editie heb ik samen met mijn dochter Marleen gelopen. Ik neem u mee van de start in de maand mei tot aan de finish op 11 oktober op de vismarkt in Groningen.

Begin mei zijn Marleen en ik begonnen met de voorbereiding toen we zeker wisten dat we definitief mee zouden doen aan de 4MIJL. Voor mij was dit de 7e keer voor Marleen de 2e keer. Het doel van mij was om de tijd van 2014, 37:54 minuten, te evenaren cq. te verbeteren. U moet weten dat ik geen lichaamsbouw heb van een hardloper, dat hardlopen ook nooit mijn favoriete hobby zal worden en ik in de categorie ‘Mooi Weer’ hardlopers val. Maar desondanks zijn Marleen en ik in mei begonnen met 2x per week een rondje van 4,5km te lopen welke we in de loop van de volgende maanden steeds iets meer zijn gaan uitbreiden. Grote kink in kabel waren de zeer drukke maanden juni & juli zodat ik mij ‘s avonds niet meer opladen om ook nog eens te gaan hardlopen. En zo geschiedde dat 2x per week nog maar 1x per week werd.

Tijdens deze voorbereiding had ik de bloedsuikers best wel goed onder controle.
Wij aten om 18:00 uur onze warme maaltijd en gingen tussen 20:00 en 20:30 uur hardlopen. Bij de warme maaltijd nam ik dan de normale hoeveelheid bolus en ongeveer 1,5 uur voor we gingen hardlopen zette ik de Tijdelijke Basaalstand dan op 35% over een tijdsduur van 1,5 uur. Dit werkte best goed, maar er waren ook avonden bij dan werkte het lichaam tegen. Dan wilde ik gaan hardlopen maar was de bloedsuiker spiegel te laag. lager dan <6 mmol/l, en dan ging ik, uit veiligheidsoverweging, niet hardlopen. Had ik ook geen moeite mee ;-).
Ondanks dat hebben we in de maanden mei, juni en juli behoorlijk wat kilometers hard gelopen.

In de eerste weken van augustus waren we op vakantie aan de Bretonse kust in Frankrijk. Onze camping Port l’Epine in Trelevern lag pal aan de Atlantische kust en achter de camping lag een route van 800 m met een hoogte verschil van 73 m. Deze route hebben we een paar keer gelopen om zo die laatste vervelende 1,5 kilometer, met een spoorbrug en de Herestraat, met gemak te kunnen overwinnen. We deden dan 6 rondjes en met de Atlantische oceaan op de achtergrond krijg je hele mooie plaatjes en gaat het lopen ook makkelijker.

 

 

In de laatste weken hebben we mondjesmaat nog kilometers gemaakt en in de laatste week voor de 4MIJL zijn we met z’n tweeën, op maandagavond, nog een rondje gaan hardlopen. De bedoeling was om nog een keer te gaan, maar dat is er niet meer van gekomen.

Verslag van zondag 11 oktober, de dag van de 4MIJL.

De wekker gaat om 9:30 uur en ik sta op en ga naar beneden. Meet een bloedsuiker (7,3 mmol/l), smeer brood en pak een kop koffie. Lekker krantje lezen, nog een bakkie koffie en om 11:00 uur klaarmaken voor de 4MIJL. Net als bij de prof sporters ligt bij mij de sportkleding allemaal al klaar.
Marleen en ik willen om 12:30 uur richting het stadspark waar we de auto zullen parkeren bij het Gasunie gebouw. Bloedsuiker meten, 8,3 mmol/l! Ik denk nog : “Verdorie als alles zo gaat lopen als de bloedsuikers tot nu zijn dan had ik wel mee kunnen doen bij de wedstrijdlopers”. Met het eten een normale bolus gegeven, de pomp ingesteld op 25% Tijdelijk Basaal over 2 uur, brood gegeten, tas klaar gemaakt en om 12:35 reden we richting Groningen. Ik voelde me nog steeds lekker en voelde een lichte gezonde spanning opkomen. Niet om de loop zelf, maar meer of het allemaal goed zou gaan verlopen.

Om 13:05 met de 4MIJL bus richting de Helperzoom en vandaar uit een kwartier lopen naar de Kerklaan in Haren waar de kledingwagens stonden opgesteld. Onze startnummers, 16371 en 17062 gaven aan dat we kledingwagen 9 moesten hebben waar we onze tas konden afgeven.
Onderweg nog 2 bananen weggewerkt en de CGM gaf een bloedsuiker aan van 5,4 mmol/l. Fantastische waarde natuurlijk, maar niet om nog 6,4 km hard te lopen. Maar we hadden nog een uur de tijd om de bloedsuikers nog wat op te schroeven.
13:45; BS 5,2 mmol/l, 13:55; BS 5,6 mmol/l (maar even een Snelle Jelle eten), 14:02 BS 5,8 mmol/l, nog 20 minuten voor de start 5,9 mmol/l. De pomp maar afkoppelen en ik begin toch een tikje nerveus te worden, niet om de loop, maar om de bloedsuiker die nog niet rap omhoog gaat.

Om 14:15 lopen Marleen en ik naar het startvak en daar nog even gemeten, 5,8 mmol/l. Ai ai, met de wetenschap dat het in 2013 helemaal mis ging en ik me toen met een flinke hypo bij de EHBO meldde, deed ik een sublieme greep. 5 minuten voor de start heb ik een half pakje Dextro tabletten gegeten.
Ik startte om 14:35 uur en ik heb 6,4 heerlijke kilometers gelopen zonder problemen. Precies 37:06 minuten later passeerde ik de finishlijn en voelde mij prima, wel moe maar zeer voldaan.
Een flesje Aquarius gedronken, Marleen opgewacht en door de drukte, de vermoeidheid en de kou (harde oostenwind) heb ik vergeten een bloedsuiker te prikken en heb wel de pomp weer aangekoppeld. Zelfs na 25 jaar diabetes gaat het wel eens mis, maar weer een leermomentje voor het volgend jaar om direct na de finish een bloedsuiker te prikken!
Bij thuiskomst waren de spieren stijf, glommen de wangen (en de medailles) en was de bloedsuiker 12,5 mmol/l. Na een heerlijke warme douche en een bak koffie kwamen de verhalen los.

Al met al weer een fantastische 4Mijl van Groningen gehad. Ook een groot compliment voor de vele duizenden mensen die zich langs het parcours hadden opgesteld ondanks de koude oostenwind.

Volgend jaar zijn we er zeker weer bij, de 30e editie! We hebben er nu alweer zin in!

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.