Team NovoNordisk

In de jaren dat ik diabetes heb loopt de sport als een rode draad door mijn diabetesleven. Voornamelijk als voetballer, maar later is daar het mountainbiken en hardlopen bijgekomen. Daarbij is het opzoeken van grenzen een uitdaging, maar wel zodanig dat het mijn gezondheid niet in gevaar brengt.

Al mijn leven lang ben ik wielerliefhebber en kijk ik met veel belangstelling naar de Giro de Italia, de ronde van Spanje, de Tour de France en vele klassiekers. Nu heeft de wielersport een slecht imago door de vele dopingschandalen, maar toch het blijft een mooie sport. Op de dopinglijst van de ICU staat ook de stof Insuline en als je een team hebt met louter alleen maar sporters met diabetes dan is Insuline hier niet weg te denken. Ik ben heel nieuwsgierig hoe dat gecontroleerd wordt. Ik hoop hier binnenkort een antwoord op te krijgen.

Een paar jaar geleden zag ik voor het eerst het Team Novo Nordisk in actie tijdens een wielerwedstrijd en vanaf die tijd ben ik het team gaan volgen. Team Novo Nordisk is een professionele wielerploeg wat bestaat uit allemaal atleten met diabetes type 1 waaronder een aantal Nederlandse rijders. Met Novo Nordisk heb ik sinds 1990 al een band wat betreft de insuline NovoRapid en de insulinepennen.
Aangezien ik sport- & wielerliefhebber en diabeet ben is het natuurlijk logisch dat ik Team NovoNordisk met meer belangstelling volg dan andere wielerploegen. Maar Team NovoNordisk rijd tot nu toe nog niet mee in de grote klassiekers en rondes, maar meer de kleinere rondes en wedstrijden. Maar er worden goede resultaten behaald en dat zal zeker niet ongemerkt blijven.

Team NovoNordisk bestaat uit renners met verschillende nationaliteiten waaronder een 4-tal Nederlanders. De Nederlandse rijders zijn :

  • Martijn Verschoor
  • Gerd de Keijzer
  • Ruud Cremers
  • Brian Kamstra (nieuw)

Naast de deze 4 Nederlanders rijden o.a. ook Andrea Peron (Italië), Kevin de Mesmaeker (België) en David Lozano (Spanje) in dit team. Alle rijders van Team Novo Nordisk hebben diabetes type 1 en worden uitgebreid beschreven op de website van het team.

Om in een wielerwedstrijd de juiste balans te vinden tussen de bloedsuikerwaarden, diabetes en inspanning moet je wel goed kunnen anticiperen en heb je de juiste mensen om je heen nodig. Het lijkt mij erg moeilijk omdat je van te voren nooit weet hoe een koers zal verlopen. Bij vlakke etappes gelden andere instellingen dan bij (zware) berg etappes, en wordt het een rustige of onrustige koers waarin veel demarrages gaan plaatsvinden.
Om hier goed mee om te gaan is een goede ploeg nodig met ploegleiders, artsen, diëtisten en gedisciplineerde rijders. Ook een bedrijf als Novo Nordisk, wereldleider op het gebied van producten voor diabetes, is onmisbaar bij deze ploeg. Zij zorgen met hun technologieën ervoor dat de rijders geen vervelende dingen overkomt tijdens wedstrijden.
Doordat Team Novo Nordisk over de hele wereld meedoet aan wedstrijden wordt de slogan ‘Changing Diabetes’ een bekend gezicht en wordt op deze manier aangetoond dat je ook met diabetes topsport kunt bedrijven.

In maart 2015 komt het team Novo Nordisk naar Nederland en rijden hier de ‘Ronde van Drenthe’ (14 maart) en ‘Dwars door Drenthe’ (15 maart) en ga ik zeker een bezoekje brengen aan de NovoNordisk bus. Ik hoop een praatje te kunnen maken met de rijders.
In 2015 komt Team NovoNordisk in actie tijdens de klassieker Milan – San Remo en de Brabantse Pijl in België. Helaas nog geen grote ronde, maar ik denk dat het een kwestie van tijd is.

Neem een kijkje op de website van TEAM NOVONORDISK en lees alles over prof wielrennen en diabetes en bekijk de wieleragenda.

 

Changing Diabetes
OTOG

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.