Koolhydraatratio & insulinegevoeligheid

U heeft er vast wel eens over gehoord en/of gelezen, de Koolhydraatratio en Insulinegevoeligheid. U bent door uw behandelaar ingelicht over de ‘Regel van 100’ en de ‘Regel van 500’ maar het is uw niet helemaal duidelijk hoe dit in zijn werk gaat. Geen nood ik help u hierbij.

Als u aan insulinepomptherapie doet dan moet u wel van bovenstaande op de hoogte zijn om uw zelfmanagement in goede banen te leiden. Zeker bij de start van de insulinepomptherapie wordt u overladen met informatie en is het begrijpelijk dat niet alles blijft hangen. De berekeningen voor de ‘Regel van 100′ en de Regel van 500’ zijn echt niet moeilijk en hieronder geef ik uitleg en een paar voorbeelden. Probeer met uw eigen totale dagdosering de koolhydraatratio en insulinegevoeligheid maar eens uit te rekenen via onderstaande voorbeelden.

 

Koolhydraatratio berekenen :

De verhouding van 1 EH kortwerkende insuline op het aantal grammen koolhydraten in de voeding noemt men de koolhydraatratio. Met behulp van de koolhydraatratio kan men bij insulinepompgebruik makkelijk de maaltijdbolus vaststellen. De koolhydraatratio kan men berekenen met de “Regel van 500”.

De “Regel van 500” gaat als volgt:

Tel uw totale dagdosering insuline (TDD= Basaal+Bolus) die u gebruikt bij elkaar op en deel 500 door uw uitkomst. Deze uitkomst is de Koolhydraatratio. Bijvoorbeeld:
Uw totale dagdosering insuline (TDD) is uitgerekend 50EH

500 : 50 (TDD) = 10 (10 gram koolhydraten op 1 EH).
Dit betekent; Als u een maaltijd eet wat 60 gram koolhydraten bevat dan is de maaltijdbolus 60 : 10 = 6 EH

 

Insulinegevoeligheidsfactor berekenen :

Met de insulinegevoeligheidsfactor wordt bedoeld de mate waarmee 1 EH kortwerkende insuline uw bloedglucose verlaagt. Met behulp van de insulinegevoeligheidsfactor kunt u als pompgebruiker makkelijk vaststellen hoeveel EH insuline er nodig is om een te hoge bloedglucose te corrigeren. De insulinegevoeligheidsfactor kan men berekenen met de “Regel van 100”.

Tel uw totale dagdosering insuline (TDD= Basaal+Bolus) die u gebruikt bij elkaar op en deel 100 door uw uitkomst. Deze uitkomst is de “Insuline-gevoeligheidsfactor”: Bijvoorbeeld:
Uw totale dagdosering insuline (TDD) is uitgerekend 50EH

uw insuline gevoeligheid wordt dan:  100 : 50 (TDD) = 2 (Uw bloedglucose daalt met 2.0 mmol/l op 1 EH insuline)

Is uw totale dagdosering insuline (TDD) uitgerekend 40EH dan daalt uw bloedglucose met 2,5 mmol/l op 1 EH insuline ( 100 : 40 (TDD) = 2,5 )

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.