Bloedglucosemeters

5 weetjes; Nauwkeurigheid van bloedsuikermeters

Wanneer er diabetes bij u is geconstateerd komt er nogal wat op u af. 1 ding is onmisbaar bij een goede diabetesregulering, dé Bloedglucosemeter. Of u nu insuline spuit of een pomp gebruikt de glucosemeter geeft de actuele bloedglucose waarde weer op het moment dat u meet. Maar welke bloedglucosemeter is nu goed?

Er zijn op dit moment heel veel verschillende bloedglucosemeters op de markt en welke u daarvan kiest hangt veelal af van de smaak en de bediening. Bent u niet technisch dan kiest u voor een meter met een simpele bediening, bent u slecht ziende / brildragend dan kiest u voor een meter met goede leesbaarheid en bent u jong dan kies je (meestal) voor een hippe kleurrijke meter.
Maar wat het allerbelangrijkste is bij al deze meters is de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, immers aan de hand van de gemeten waarde bepaalt u de insuline hoeveelheid en als er gemeten moet worden (bijvoorbeeld bij een hypo) dan moet de meter het wel doen.

In de DIABC van jan/feb 2014 staat een artikel met de kop “5 weetjes; Nauwkeurigheid van bloedglucosemeters”. Ik heb dit artikel voor u gescand en als u op onderstaande Link klikt dan opent zich het artikel als pdf.

 5 weetjes; Nauwkeurigheid van bloedsuikermeters

 

 

Naast deze 5 weetjes wilt u ook dat de meter nauwkeurig is en betrouwbaar. Is het daarom verstandig om een meter met een keurmerk te kiezen? En zo ja, waar moet u dan op letten? Wat heeft u aan een CE-markering, ISO-verklaring of TÜV-keurmerk?

CE-markering
Alle medische hulpmiddelen die in Europa op de markt worden gebracht, moeten een CE-markering hebben. CE staat voor Conformite Européenne. Voldoet een product aan één van de Europese richtlijnen dan wordt een CE-markering afgegeven. Een CE-markering is verplicht en zonder deze markering mag de fabrikant het product niet op de markt brengen.

ISO-verklaring
Naast een CE-markering kan een fabrikant er ook voor kiezen een ISO-certificaat voor zijn product aan te vragen. ISO staat voor International Organisation for Standardization. ISO stelt internationale normen op waaraan het product moet voldoen.

TÜV Rheinland
Om de kwaliteit en betrouwbaarheid van de bloedglucosemeter te onderschrijven, kan een fabrikant ook een TÜV Rheinland-keurmerk aanvragen, het voormalige TNO-keurmerk. Om een TÜV-keurmerk te bemachtigen, geeft de fabrikant de bloedglucosemeter aan TÜV Rheinland. Zij verzorgen zelf, als onafhankelijke partij, de tests en controles. Op basis daarvan geven ze al dan niet een keurmerk af. Jaarlijks testen ze de glucosemeter opnieuw op betrouwbaarheid en nauwkeurigheid.

( Bron: Bloedsuiker.nl )


De TÜV Rheinland goedgekeurde bloedglucosemeters vindt u hier
TUV.com

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.