Continu Glucose Monitoring (CGM)

In mei 2014 ben ik begonnen met Continu Glucose Monitoring afgekort CGM. Waarom ik hiermee begonnen ben is het feit dat ik, na 25 jaar diabeet zijn, last heb van hypo unawareness en de hypo’s niet goed (meer) voel aankomen. Het gevaar van onverwachte uitbarstingen ten gevolge van een hypo voor mijn omgeving en ik dagelijks op de fiets zit was de reden om te starten met CGM. Ik ben in mei 2014 begonnen met de Dexcom G4 samen met de Acu-Chek Aviva Combo en vanaf november 2014 gebruik ik de Medtronics Paradigm Veo met CGM.

Hypo-unawareness

Een hypo-unawareness kun je zien als een complicatie van lange tijd diabetes hebben. Het niet voelen aankomen van Hypo’s is gevaarlijk omdat de glucose waarden dan (ver) onder de hypo grens zitten en je dit niet altijd voelt. De bekende syptomen als zweten, wazig zien, beven etc. blijven dan uit waardoor je niet in de gaten hebt dat er een hypo gaande is. Een verkeerde opmerking kan dan al leiden tot hele vervelende situaties.

Ik heb een document van Jeroen Doornbos, educator bij de Diabetesvereniging Nederland, gedownload waarin uitgelegd wordt wat een hypo-unawareness nu eigenlijk is. U kunt dit document HIER LEZEN.

Continu Glucose Monitoring

Omdat ik de hypo’s niet meer goed voel aankomen moet er op een andere manier gezorgd worden dat de (naderende) hypo’s op tijd gesignaleerd worden. Dit kan door gebruik te maken van het Continu Glucose Monitoring (CGM) systeem. Dit systeem houdt 24/7 de glucosewaarden in de gaten en geeft om de 5 minuten de gemeten glucosewaarde door aan de insulinepomp.
Met CGM kan nauwkeurig het verloop van de glucosewaarden in beeld gebracht worden. Hiermee kan de diabetesregulering verbetert/geoptimaliseert worden. Doordat de regulatie verbetert wordt ook het HBA1C verbetert wat weer verbetering van het kwaliteit van leven betekent.
De door de sensor gemeten glucose waarden worden continu verstuurd naar de pomp via een draadloze radiofrequentie signaal. Deze wordt

Een hypo of een naderende hypo wordt door een alarmsignaal aangegeven zodat je op tijd actie kunt ondernemen. In de pomp kun je de grenswaarden van Hypers e Hypo’s in stellen wanneer er een alarmsignaal gegeven mag worden. En als u denkt dat u het alarmsignaal niet zult horen dan heeft u het mis, want de irritatiegrens van dit signaal is zeer hoog. Naast het alarmsignaal geeft de pomp ook trilsignaal af die ook niet ongemerkt blijft.

Belangrijk om te weten is dat de CGM altijd 10 minuten achterloopt op de werkelijke glucose waarden. Dus wanneer er een alarm komt van een te lage bloedglucosewaarde < 5 mmol/l dan kan de werkelijke bloedglucosewaarde (veel) lager zijn. Op het scherm van de pomp of CGM wordt de daling aangegeven met 1 of 2 pijlen naar beneden. Controleer bij een alarm altijd uw bloedglucosewaarde en neem actie. Wanneer er in de nacht een hypo ontstaat dan kan het zijn dat u daar niet wakker van wordt. De Pardigmc VEO pomp is uitgerust met een Lage Glucose Stop. Wanneer u niet reageert op een hypo dan stopt de Paradigm Veo automatisch zelf de insulinetoediening gedurende twee uur. Na die 2 uur start de pomp weer, maar u kunt ook handmatig de basale insuline afgifte weer starten. Omdat de kosten van een CGM vrij hoog zijn wordt er door behandelaars een criteria gesteld waaraan u moet voldoen om in aanmerking te komen voor CGM. De criteria kunnen per diabetespoli verschillend zijn maar in veel gevallen zijn de criteria o.a.; zwangerschapsdiabetes, hypo-unawareness, moeilijk behandelbare bloedsuikerschommelingen, positieve beoordeling behandelteam, gedisciplineerd zijn, gemotiveerd zijn en kennis hebben van de koolhydraten. Wilt u in aanmerking komen voor CGM informeer dan bij u eigen behandelaar wat de criteria's zijn om in aanmerking te komen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.