Type 1 of Type 2 diabetes

Als persoon met diabetes hoor ik regelmatig de opmerking “Heb je zware suikerziekte?” of “Dan mag je zeker geen suiker” of “Ik kan helemaal niet zien dat je zo ziek bent”. Ik antwoord dan meestal “Je hebt diabetes of je hebt geen diabetes”. “Tuurlijk mag ik suiker, maar moet er wel rekening mee houden” en “Goed hé, 24/7 ziek zijn en er zo goed uit zien! Maar schijn bedriegt, want leven met diabetes gaat met ups & downs en is niet gemakkelijk”.

Op dit moment hebben ruim 1 miljoen Nederlanders Diabetes. 850.000 mensen hebben diabetes type 2 en 150.000 mensen hebben diabetes type 1. Dan zijn er in Nederland nog zo’n 250.000 mensen die nog niet weten dat ze diabetes hebben.
Per jaar komen er ruim 50.000 diabetes patiënten bij. Per week komen er ca. 1000 diabetes patiënten bij wat met ca. 1000 wat neerkomt op ca. 150 per dag. Er zit wel een groot verschil in de verhouding type 1 en type 2 diabetes en 9 van de 10 diabetes patiënten heeft Diabetes Type 2. In Nederland zijn daarnaast nog 750.000 personen die een verhoogd risico hebben om diabetes te krijgen. (Bron: Diabetes Fonds Nederland)

Bovenstaande cijfers zijn zeer verontrustend. De oorzaak van de explosieve groei onder diabetes type 2 is voornamelijk de ongezonde levensstijl en te weinig beweging. Naast de 2 genoemde oorzaken zijn ook roken, ouderdom en erfelijkheid belangrijke oorzaken.
Bij type 1 is de oorzaak nog niet bekend. Een virus en erfelijkheid worden als belangrijke oorzaken genoemd, maar dit is onder wetenschappers nog niet geheel duidelijk.

Als je mensen op straat vraagt of ze weten wat diabetes is en wat het inhoudt dan zullen velen wel weten wat diabetes (suikerziekte) is, maar niet wat het inhoudt. Omdat diabetes zo langzamerhand volksziekte nr. 1 aan het worden is wordt het tijd dat we hier wat aan gaan doen.
Via Twitter werd ik attent gemaakt op een artikel van de Diabetes vereniging Nederland waarin precies uitgelegd wordt wat diabetes is, hoe het ontstaat, wie het kan het krijgen en nog veel meer. Een prima overzicht samengevat over 2 pagina’s.
Klik op onderstaande link en er opent zich een pdf bestand. Print het uit en verspreid het zo veel en zo vaak mogelijk zodat de onwetendheid over diabetes steeds minder wordt.

 

UITLEG DIABETES TYPE 1 & TYPE 2

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.